Безплатна доставка за поръчки над 100 лв. Нужна ви е помощ? 0887 62 64 89

Какво трябва да знаете за кокосовото масло?


Кокосово масло има съдържание на наситени мазнини от 90%. Известно е, че масла с високо съдържание на наситени мазнини увеличават риска от сърдечно-съдови и други заболявания.

Въпреки това, популярността на кокосовото масло е нараснала през последните години, на фона на твърденията, че може да направи всичко – от отслабване до забавянето на прогресията на болестта на Алцхаймер.

Производителите са заменили други масла с кокосово масло в опаковани продукти и много домакинства го използват за готвене. То се използва не само в пържена храна, но и в сладкиши, шампоани, кафе и сладкиши.

През юли 2016 г. резултатите от проучване в САЩ показаха, че 72% от хората смятат, че кокосовото масло е здравословно. Само 37% от диетолозите обаче са съгласни.

В края на краищата то все пак е наситена мазнина, а Американската асоциация на сърцето и Министерството на земеделието на САЩ (USDA) предупреждават потребителите срещу кокосовите и други тропически масла.

Бързи факти за кокосовото масло:
Ето някои ключови моменти за кокосовото масло. По-подробно е в основната статия.

  • Кокосово масло е увеличило своята популярност през последните години поради реномираните ползи за здравето.
  • Като цяло проучването в момента не изглежда да подкрепя увеличаване на консумацията на наситени мазнини, включително кокосово масло.
  • То може да бъде вкусно допълнение към редица рецепти, но трябва да се използва внимателно.

Ползи

Кокосово масло ни носи наситени мазнини от растителен произход. То може да има някои ползи за здравето, но трябва да се консумира внимателно.

Кокосовото масло съдържа 2,6% по-малко калории в сравнение с другите мазнини. Смята се, че то осигурява различни ползи за здравето.

Ето няколко от тях:
Увеличаване на „добрия“ холестерол: Установено е, че компонент в кокосовото масло дава на „добрия“ холестерол „побутване“.
Контролиране на кръвната захар: Изглежда, че запазва инсулиновото действие и инсулиновата резистентност при мишки.
Намаляване на стреса: Има антистрес и антиоксидантни свойства, които биха могли да го направят полезен като антидепресант, според изследванията при гризачи.
Лъскава коса: Косата става по-блестяща, защото прониква по-добре от минералните масла.
Здравословна кожа: Установено е, че подобрява защитните бариери и има противовъзпалителен ефект върху кожата при хората.
Предотвратяване на чернодробно заболяване: Той е обърнал хепатостеатозата, вид мастно чернодробно заболяване при гризачи.
Намаляване на симптомите на астма: Инхалацията на кокосово масло спомага за намаляване на симптомите на астма при зайци.
Борбата с кандида: Кокосовото масло е намалило колонизацията с Candida albicans при мишки, което предполага, че може да бъде лечение на кандида.
Подобряване на ситостта: Един аргумент е, че кокосовото масло оставя хората да се чувстват „по-пълни“ след хранене, така че те няма да ядат толкова много. Други проучвания обаче показват, че това не е така.
Загуба на тегло: Той намалява затлъстяването и поощрява загубата на тегло при мишки.

Предупреждения

Докато редица проучвания разглеждат кокосовото масло и неговите възможни ползи, трябва да се отбележи, че много от проучванията, подкрепящи неговите ползи, все още не са проведени върху хора.

В допълнение, всички храни и масла с високо съдържание на мазнини са с високо съдържание на калории. Добавянето на повече калорично-плътна храна към диета, която вече има много калории, няма да доведе до загуба на тегло.

Хранене

Според Националната база данни за хранителните вещества в Министерството на земеделието (USDA), една супена лъжица или 15 милилитра кокосово масло съдържа:
120 калории
0 g протеин
14 g мазнина, от които 12 g са наситени, 1 g е мононенаситена и 0.5 g е полиненаситена
0 милиграма (mg) холестерол

Той не съдържа влакнини и малко или никакви витамини или минерали.

Кокосовото масло е 100 процента мазнина, но структурата на мазнините в кокосово масло се различава от наситените мазнини, които се намират в много животински продукти, които се състоят предимно от мастни киселини с дълга верига.

Кокосово масло има необичайно високо количество триглицериди със средна верига (МСТ). Те са по-трудни за тялото да се превърне в съхранявани мазнини и по-лесно да се изгарят, отколкото триглицеридите с дълга верига (LCTs).

Много от ползите, претендирани за кокосово масло, се дължат на високото съдържание на MCT.

Видове

Не всички кокосови масла са еднакви, а някои са по-здравословни от други.

Частично хидрогенирано кокосово масло е също толкова вредно, колкото и други високопреработени масла, които съдържат транс-мазнини. Те не са здравословни.

Рафинираното кокосово масло се извлича от химически избелено и дезодорирано кокосово месо.

Декоративното кокосово масло се извлича от плодовете на пресни, зрели кокосови орехи, без да се използват високи температури или химикали. То се счита за нерафинирано и може да предложи ползи за здравето.

Полемика

Основният аргумент срещу кокосовото масло е високото му съдържание на наситени мазнини.

През юни 2015 г. изследването на Кокрейн показва, че наситените мазнини може да не са толкова вредни, колкото по-рано се смяташе.

Въпреки това, авторите стигат до извода, че хората трябва да продължат да включват постоянно намаляване на наситените мазнини в храната и частично заместване с ненаситени мазнини.

През юни 2017 г. AHA издаде нова научна препоръка срещу използването на наситени мазнини, включително кокосово масло. Съветът се основава на резултатите от над 100 изследователски проучвания, датиращи от 50-те години на миналия век.

Изводът е, че кокосовият и други тропически масла имат високо съдържание на наситени мазнини и че кокосовото масло повишава нивата на „лошия“ LDL холестерол.

На хората се препоръчва да преминат от наситени към ненаситени мазнини, за да намалят рисковете за здравето.
Изследователите, участващи в консултативния доклад, вярват, че преместването от наситени мазнини може да намали риска от коронарна болест, колкото и статините.

Неправилна интерпретация на проучване?

Едно проучване, което кара хората да мислят, че кокосовото масло може да бъде здравословно, беше ръководено от професор Мари-Пиер Сен Ондж от Колумбийския университет и публикувано през 2008 г. Това включваше 31 мъже и жени, които консумират маслиново масло или масло MCT в продължение на 16 седмици програма за отслабване.

Екипът откри че MCT масло, от което кокосовото масло е представител, се обработват по различен начин в тялото, отколкото други масла.

Изследователите заключават: „Резултатите ни показват, че потреблението на MCT води до сравними ефекти върху рисковите фактори на CVD като равно количество маслиново масло – масло, считано за имащо благоприятно въздействие върху здравето“.

Предполага се, че тъй като МКС могат да имат положителен ефект върху нивата на HDL и общия холестерол, кокосовото масло трябва да бъде здравословно.

Въпреки това, Сен Ондж вярва, че резултатите са били използвани прекалено свободно за подпомагане на консумацията на кокосово масло, особено, тъй като те не използват кокосово масло, а специално масло, което е 100% MCT.

Повечето кокосови масла са само 13 до 14% MCT. Човек ще трябва да яде 150 грама (g) или 10 супени лъжици кокосово масло всеки ден, за да се възползва от ползите му. Консумирането на толкова много масло не би било здравословно.

Американската асоциация на сърцето (AHA) препоръчва да се ограничат всички наситени мазнини до не повече от 5-6% от общите калории. Това включва мазнини от тропически масла, независимо дали съдържат MCT.

2015-2020 Диетични насоки за американците са малко по-малко строги, препоръчвайки не повече от 10% от общите калории да идват от наситени мазнини.

Други критици твърдят, че проучванията, подкрепящи кокосовото масло, не са надеждни, тъй като са били направени за кратки периоди от време, с малко участници и резултати, които не са достатъчно значими, за да докажат полза за консумацията на кокосово масло.

Резултатите от изследванията, подкрепящи преминаването към ненаситени мастни киселини, са по-надеждни.

Съвети

Не може да се каже, че кокосово масло трябва да се избягва съвсем, но ако го използвате, потърсете кокосово масло върджин и го използвайте умерено, както при всяко масло.

Когато купувате продукти от кокосово масло, избягвайте опаковани или произведени храни, които съдържат частично хидрогенирано кокосово масло.

Съхранявайте кокосовото масло на хладно, тъмно място. Подобно на другите наситени мазнини, той е твърд, когато е на стайна температура и се втечнява при загряване.

При печенето, кокосовото масло дава лек, сладък, „кокосов“ вкус. Той замества добре маслото и работи добре като заместител на истинското масло във вегетариански рецепти.

Д-р Уолтър Уилет, пишещ на уебсайта на Харвард Здраве, казва, че кокосовото масло има „чудесен вкус“ и може да се използва от време на време. Неговият съвет е: „Ще го използвам пестеливо“.

Той посочва, че макар кокосовото масло да е по-малко вредно, отколкото някои мазнини, други масла вероятно са по-здравословни.

Вероятно най-обещаващата роля на кокосовото масло е заместването на съществуващите транс-мазнини в опаковани и преработени продукти.

Потребителите трябва да помнят, че преминаването на едно масло към друго може да е от полза за здравето, добавяйки повече от всякакъв вид масло е малко вероятно да увеличи усилията за загуба на тегло или цялостното благосъстояние.

Какво трябва да знаете за кокосовото масло? was last modified: януари 3rd, 2021 by admin
Публикувано в: Козметични съставки

Професионална козметика на атрактивни цени!


Професионални бои за коса Професионални шампоани за коса Професионална фризьорска техника Фризьорски аксесоари и консумативи

Категории

Последни публикации
Shares
Share This

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в: