Безплатна доставка за поръчки над 100 лв. Нужна ви е помощ? 0887 62 64 89

Ползи на алое вера за Вашата коса


Ползи на алое вера за косата

Алое вера е растение, което расте в тропически и субтропични райони на света. Хората го оценяват заради декоративните и лечебни свойства.

Хората оценяват този член на семейство Liliaceae за многобройните му лечебни и регенеративни свойства от хилядолетия.

Застъпниците за използването на алое вера за здравето на косата сочат към изобилието от витамини, минерали и други съставки, свързани с растежа на косата. Казват, че тези свойства са признаци за способността му да насърчава здравата и силна коса.

Връзката между свойствата на алое вера и жизнеността на косата все още не е доказана от научните изследвания.

Тук ще разгледаме темата повече, заедно с разглеждане на други предимства на алое вера за косата и скалпа.

Бързи факти:

 • Едно от най-ранните писмени съобщения за лечебните ефекти на алое вера датира от 2100 г. пр. Хр.
 • Многото употреби на алое вера могат да бъдат частично обяснени от неговото съдържание. Съдържа 75 активни съставки, включително витамини А, С, Е, В12 и холин.
 • Някои хранителни вещества имат забележим ефект върху качеството на косата, а хранителните недостатъци могат да доведат до нейната загуба.
 • Изследванията сочат положителна връзка между употребата на алое вера и здравето на косата, но не е направена твърда научна връзка.

Спомага ли за растежа на косата?

Според Трихологичното общество, независима асоциация за специалисти, участващи в изследването и лечението на човешкия скалп и коса, средният процент на растеж на косата е 1 сантиметър на месец.

Измиването на косата с помощта на алое вера може да помогне за стимулиране на растежа на косата. Шампоаните и другите продукти за коса не са доказали, че оказват значително влияние върху този процес, което се определя главно от генетиката и здравето на индивида.

Алое вера се смята, че работи главно заради съдържанието си, което включва:

 • витамини
 • незаменими аминокиселини
 • минерали, като мед и цинк, които са важни за растежа на косата
 • растителни стероиди
 • мастни киселини

Бизнесът с алое вера е голям. През 2004 г. козметичните, хранителните и фармацевтичните продукти, съдържащи алое вера, бяха отрасъл от 110 милиарда долара годишно.
Алое Вера е естествен продукт и крие малко рискове, така че хората могат да го използват безопасно въпреки липсата на научен консенсус.

Установени ползи от алое вера

Изследванията, анализиращи лечебните свойства на алое вера, генерират следното:

 • потенциална връзка между алое вера и подобрено излекуване от изгаряния
 • Алое вера може да действа като слабително, но безопасността на това му действие не е тествана
 • насърчаване на ранните признаци на полезност на алое вера при лечение на диабет
 • Хората са използвали алое вера в продължение на векове, за да се справят с множество здравословни проблеми, но въпреки че тези средства са добре установени в народната медицина и популярната култура, по-голямата част от твърденията не са подложени на научен преглед и изследване.

Доказани ползи за грижа за косата

Алое вера може да бъде от полза за здравето на кожата и косата и може да се прилага локално.

Употребата на алое вера при лечението на себореен дерматит е едно от нейните претендирани ползи за грижа за косата, която е била изследвана.

Себореен дерматит (СД) е кожно заболяване, което причинява розовочервен обрив и корави, жълто-бели люспи на повърхността на кожата, които също могат да бъдат подути и мазни. Себореен дерматит често се развива върху лицето и скалпа. Когато кърмачето развива себореен дерматит на скалпа, то се нарича образуване на корички.

Едно проучване установи, че лечението с алое вера води до значително намаляване на сърбежа, лющенето и размера на засегнатата от себореен дерматит зона. Тъй като себорейния дерматит може в някои случаи да доведе до временна загуба на коса, това е една ясна употреба на алое вера за растежа на косата.

Също така има спекулации, че тъй като алое вера допринася за здравословния скалп, което е важно за здравословния растеж на косата, това подкрепя аргументите за ефективността на алое вера в грижата за косата.

Изследователите са предположили, че ползите от алое вера за коса може да се дължат, поне отчасти, на способността му да стимулира кръвообращението и да подобри доставянето на кислород и храненето на космените фоликули.

Има ли някакви рискове от използването на алое вера?

Външната употреба на алое вера обикновено няма нежелани странични ефекти.

Различните видове коса, като къдрава коса например, реагират ли по различен начин?

Афро-американската коса може да се възползва от овлажняващите свойства на алое вера.
Всеки тип коса изисква свой вид грижи. Характеристиките на косата на дадено лице, като неговата плътност, структура, диаметър, степен на огъване и порьозност, ще повлияят на това как той реагира на лечение или продукт.

Афро-американската коса обикновено е много суха и дерматолозите препоръчват използването на продукти с естествени съставки като алое вера за грижа за косата.

С богатата си смес от витамини, минерали, влага и други, алое вера може да помогне за предпазване на нивата на влага в сухата коса.

Как да приложим алое вера за косата?

Индивидите, които се интересуват от алое вера за грижа за косата, могат да избират от най-различни начини, за да я приложат – от домашно до масово производство.

Някои хора обичат да прилагат пресен алое вера директно върху скалпа. За да направите това:

 • изрежете лист от живо растение алое вера
 • с помощта на лъжица, събирайте гела (някои харесват да го смесвате с кокосов или зехтин)
 • натрийте гела или сместа директно в скалпа и го оставете да седи за един час
 • използвайте лек шампоан за измиване на косата и скалпа
 • повторете този процес 2-3 пъти седмично, ако е необходимо

Тъй като някои хора са чувствителни към алое вера, най-добре е да продължите предпазливо и да опитате да натриете малко количество гел върху китката, за да видите дали има реакция, преди да я приложите върху скалпа.

Маските за коса също са популярен начин за използване на алое вера за грижа за косата. При този подход, алое вера се смесва с едно от следните:

 • пчелен мед
 • масло от жожоба
 • белтъци
 • тилчец

Сместа след това се масажира в скалпа и косата, слага се шапка за баня и сместа остава за период от 15 минути до 1 час, след което се изплаква с лек шампоан.

Също така е възможно да купите алое вера в някои търговски продукти.

Какви са различните форми на алое вера?

Алое вера е широко достъпна за покупка в много форми.

Докато индивидите понякога нарязват листата на растението и прилагат свежия гел веднага, то също може да бъде закупено и в много различни форми. Те включват течност, масло и гел или хапчета, шампоани, лосиони, кремове и спрейове.

Ползи на алое вера за Вашата коса was last modified: септември 7th, 2018 by admin
Публикувано в: Козметични съставки

Професионална козметика на атрактивни цени!


Професионални бои за коса Професионални шампоани за коса Професионална фризьорска техника Фризьорски аксесоари и консумативи

Категории

Последни публикации
Shares
Share This

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в: