Безплатна доставка за поръчки над 100 лв. Нужна ви е помощ? 0887 62 64 89

Какви са рисковете от използването на козметика с парабени?


Какви са рисковете от използването на козметика с парабени?Парабените се използват от много време в козметичните продукти като консерванти, които пречат на развитието на бактерии и удължават срока на годност на различни продукти. Това звучат като добри свойства на парабените, с изключение на това, че съществува значително съмнение относно безопасността им. В някои проучвания парабените са свързани с множество здравни проблеми при хората, вариращи от алергични реакции до рак. Много хора вярват, че въпреки че процентът на парабени в козметиката е много малък в сравнение с други съставки, много продукти, съдържащи парабени увеличава излагането на хората на рискови консерванти.

Използването на парабени в козметиката с цел консервиране е често срещана практика и понякога множество парабени се използват в един продукт. Предотвратяването на развитието на бактерии е полезно действие, тъй като то може да предотврати инфекции и да направи продуктите годни за употреба по-дълго време. Рисковете от парабените в козметиката, обаче, може да надхвърлят ползите, ако критиките отправяни към тях се окажат верни.

Алергичните реакции са един специфичен риск от парабените в козметиката. Много от продуктите, които използват парабени се прилагат директно върху кожата или в близост до очите и така алергиите могат да предизвикат сериозен риск за потребителите. Хората, които се притесняват, че използват твърде много химикали трябва да знаят, че парабените, които се петролен продукт, не просто стоят на повърхността на кожата. Те се абсорбират лесно от организма и могат да навлязат в кръвоносната система след локално нанасяне върху кожата.

Много по-сериозен потенциален риск от парабените в козметиката е вероятността те да са канцерогенни, което значи че могат да предизвикат рак. Парабените нарушават хормоналния баланс тъй като тяхното поведение наподобява това на естроген, хормон който се среща и при мъжете, и при жените. Ракът на гърдата, по-специално, е голям проблем когато става дума за парабени. Някои проучвания показват, че значително количество парабени са открити в клетките на пациенти болни от рак на гърдата, което предполага, че натрупването на парабени може да доведе до развитието на ракови клетки. Освен това, парабените се свързват с намален фертилитет, токсичност в органите и проблеми с развитието.

Възможно е да се намалят рисковете от парабените като се използва козметика без парабени. Обхватът на продуктите, които използват парабени е огромен, обаче. Парабени се съдържат в сапуни, лосиони, гримове и парфюми и това са само част от продуктите, съдържащи парабени.

Парабените могат сравнително лесно да се забележат в състава на продуктите. Има много видове парабени, но имената на повечето завършват на „парабен”. Например, потребителите могат лесно да разпознаят „етилпарабен” или „пропилпарабен”. Информираността за потенциалните рискове от парабените доведе до увеличена популярност на козметиката без парабени, която не съдържа потенциално опасни консерванти.

Какви са рисковете от използването на козметика с парабени? was last modified: януари 3rd, 2021 by admin
Публикувано в: Здрава и красива коса

Професионална козметика на атрактивни цени!


Професионални бои за коса Професионални шампоани за коса Професионална фризьорска техника Фризьорски аксесоари и консумативи

Категории

Последни публикации
Shares
Share This

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в: