Безплатна доставка за поръчки над 100 лв. Нужна ви е помощ? 0887 62 64 89

Какво трябва да знаете за Alopecia universalis?


Когато хората чуят термина „косопад“, те често го свързват с косата върху главата. Но хората, които имат състояние, наречено alopecia universalis, губят цялото си окосмяване, а не само косата на главата.

Думата алопеция означава загуба на коса. Човек с аlopecia universalis губи цялото си окосмяване, включително веждите и миглите, косата на лицето, космите на тялото и косата на главата.

Но новите терапии могат да бъдат ефективни, за да помогнат на някои хора да възстановят косата си. Тези, които имат проблем с косопада, могат да намерят психическа и емоционална подкрепа, за да подобрят качеството си на живот.

Бързи факти за alopecia universalis:

  • Понастоящем няма лечение за alopecia universalis.
  • Alopecia universalis не е заразна.
  • Alopecia universalis не уврежда трайно космените фоликули.

Причини

Alocpecia universalis се характеризира с пълна загуба на коса.
Alopecia universalis се смята за напреднала форма на друго състояние, известно като алопеция ареата.
Изследователите смятат, че alopecia universalis е нарушение на имунната система, при което имунната система на тялото погрешно атакува космените фоликули.
Тази атака е причината за падане на косата.

Генетика

Въпреки това, имунната система може да не е единствената причина за alopecia universalis. Фондацията за национална алопеция Areata казва, че алопеция ареата може да е наследствена. Но, за разлика от много наследствени състояния, и двамата родители трябва да допринасят с конкретни гени, за да предадат алопеция ареата на своите деца.

Това е известно като полигенно заболяване, което означава „многобройни гени“. Тъй като тя изисква гени от двамата родители, много хора с каквато и да е форма на алопеция areata, включително alopecia universalis, няма да предадат състоянието на своите деца.

Заобикаляща среда

Също така, околната среда може да играе роля. Еднояйчни близнаци получават само алопеция ареата едновременно за половината от времето, според доклад в списанието на Американската академия по дерматология.

Това предполага, че околната среда, съчетана с генетиката и имунната система, може в крайна сметка да предизвика загуба на коса. Тази екологична причина остава неизвестна и може да бъде болест, алергия, хормони, токсини – или всяка комбинация от тях.

Стресът причинява ли alopecia universalis?

Не е доказано, че аlopecia universalis е свързана със стреса. Възможно е екстремният стрес, комбиниран с генетиката и проблемите на имунната система, да предизвика алопеция ареата и alopecia universalis. Никакви медицински изследвания обаче не са доказали тази връзка.

Косопадът, причинен от стреса, е известен като телоген ефлувиум. Този тип загуба на коса е временна и не е свързана с имунни или генетични фактори. Обикновено телоген ефлувиум се причинява от физически или психически стрес, като тежко заболяване, хирургия, раждане, емоционално стресиращи събития, екстремни диети и лекарства.

Косопадът се получава няколко месеца след стресиращото събитие и проблемът преминава в рамките на няколко месеца. Telogen effluvium не е свързан с alopecia universalis.

Симптоми

Alopecia universalis може да започне като алопеция ареата, засягаща само един или два малки участъка с коса.

Загубата на коса може да се случи много внезапно, като се получават плешиви петна след няколко дни. Тъй като прогресира до alopecia universalis, загубата на коса ще продължи да се разпространява, докато на главата или тялото няма останала коса.

Общата загуба на коса, която възниква при alopecia universalis, обикновено няма други симптоми.

Как се диагностицира?

Alopecia universalis може да бъде диагностицирана с физически преглед и други медицински изследвания. Здравен специалист или дерматолог може да диагностицира състоянието с медицинска история и да провери за загуба на коса по цялото тяло.

Понякога лекарят ще препоръча биопсия, за да потвърди заболяването и да провери за други състояния на кожата. Лекарят може също да предпише да се направят кръвните тестове, за да търсят други здравословни проблеми.

Опции за лечение

Методите за лечение ще бъдат избрани въз основа на медицинската история на пациента.

Националните здравни институти (NIH) твърдят, че не е намерено лечение, което да излекува това състояние. Избраното лечение често зависи от възрастта на пациента, медицинската история и тежестта на загубата на коса.

Въпреки че няма надеждно лечение, някои лекарства, които могат да помогнат, включват:
Дифенилциклопропенон: Локално лекарство, което е успешно при лечение на алопеция ареата при някои хора.
Двубутилов естер на кварцова киселина: Това също се използва за лечение на алопеция ареата.
Стероиди: Те спомагат за успокояване на имунния отговор и възпалението.
Циклоспорин: Имуносупресивно лекарство, в комбинация със стероид, наречен метилпреднизолон.

Нови възможности за лечение

Някои нови лечения за alopecia universalis и свързаните с нея смущения може да са на хоризонта.
Следните проучвания предлагат надежда за възобновяване на косата, въпреки че никой не е доказал ефективността си в клиничните проучвания:
Един човек е получил пълно възстановяване на косата си, след като е бил лекуван с лекарство против псориазис, известен като цикартан, според доклад на Journal of Investigative

Дерматология. Откритието е направено случайно, тъй като човекът използва наркотика за лечение на псориазис, а не на алопеция. След 8 месеца лечение отново има пълно окосмяване на главата.

В доклад в списанието на Американската медицинска асоциация се посочва, че тийнейджърка с alopecia universalis има успех с локално лекарство, наречено Ruxolitinib. Това лекарство най-често се използва за лечение на нарушение на костния мозък. След няколко месеца на прилагане на лекарството в областта на веждите, момичето отново има окосмяване на веждите.

Актуално лекарство, съдържащо натурални билкови съставки, показва положително въздействие за възстановяване на косъма, според анализ в козметичната терапия и трансплантацията.

Могат ли хората да възстановят косата си?

Когато човек има alopecia universalis, космените му фоликули са все още живи и могат да регенерират косата. Всъщност, някои хора могат да установят, че след няколко месеца или години състоянието изчезва само по себе си.

Но в някои случаи човек може да претърпи трайна загуба на коса. Експертите не са сигурни защо някои хора изпитват успех с лечение или спонтанно възстановяване, докато други не.

Живот с alopecia universalis

Подкрепящите групи и активния начин на живот може да помогне на тези, които живеят с alopecia universalis.

Някои хора изпитват емоционални и психически проблеми, след като загубят косата си. Някои хора смятат, че една перука им помага да се чувстват по-добре по отношение на външния си вид.

Други могат да изберат да не използват перуки. Независимо от предпочитанията на някого, слънчевата защита е важна.

Използването на слънцезащитни покрития за главата, шалове и шапки се препоръчва за всеки и е особено важно за тези, които нямат косми по главите си.

Групите за подкрепа може да са полезни, за да помогнат на хората да се справят с косопада. Фондация „Национална алопеция ареата“ твърди, че близо 150 милиона души по света имат някаква форма на алопеция. И около 1 на 4 000 души в света има alopecia universalis.

Хората с alopecia universalis могат да открият, че онлайн групите или групите за лична подкрепа са ценен ресурс, с който могат да споделят опита си от алопеция.

Заключение:
Лечение все още не е намерено, но нови възможности за лечение могат да предложат надежда за тези с alopecia universalis. Последните статистически данни показват, че само 10% от хората с alopecia universalis ще изпитат пълно възстановяване, така че свързването с други хора чрез групи за подкрепа е ценна част от живота с това състояние.

Alopecia universalis не представлява заплаха за физическото здраве на дадено лице, но емоционалното здраве може да бъде засегнато. Проучването на групите за подкрепа, клиничните изпитвания за нови лечения и организациите за тези, които имат косопад, може да бъде полезно.

Какво трябва да знаете за Alopecia universalis? was last modified: януари 2nd, 2021 by admin
Публикувано в: Болести на скалпа и косата, Косопад

Професионална козметика на атрактивни цени!


Професионални бои за коса Професионални шампоани за коса Професионална фризьорска техника Фризьорски аксесоари и консумативи

Категории

Последни публикации
Shares
Share This

Хареса ли ти?

Сподели с приятели в: